Operating System-I.
Click here to Download this file
Multiple Chioce Question and Answer:-

1. If there are multiple recycle bin for a hard disk

a. you can setdifferent size for each recycle bin
b. you can choose which recycle bin to use to store your deleted files
c. You can make any one of them default recycle bin
d. None of above

Ans:A

2. Identify false statement

a. You can find deleted files in recycle bin
b. You can restore any files in recycle bin if you ever need
c. You can increase free spaceof disk by sending files in recycle bin
d. You can right click and choose Empty Recycle Bin to clean it at once

Ans:C

3. If the displayed system time and dateis wrong, you can reset it using

a. Write
b. Calendar
c. Write file
d. Control panel

Ans:D

4.You should save your computer from?

a. Viruses
b. Time bombs
c. Worms
d. All of the above

Ans:D

5. World Wide Web is being standard by

a. Worldwide corporation
b. W3C
c. World Wide Consortium
d.World Wide Web Standard

Ans:B

6. A co-processor

a. Is relatively easy to support in software
b. Causes all processor to function equally
c. Works with any application
d. Is quite common in modern computer

Ans:A

7. A Microsoft Windows is .....a(n)

a. Operating system
b. Graphic program
c. Word Processing
d. Database program

Ans:A

8. Which of the following is program group?

a. Accessories
b. Paint
c. Word
d. All of above

Ans:A

9. Which is not application software?

a. Windows NT
b. Page Maker
c. WinWord XP
d. Photoshop

Ans:A

10. The ..... program compresses large files into a smaller file

a. WinZip
b. WinShrink
c. WinStyle

Ans:A

11. Which of the following is an example of a real time operating system?

a. Lynx
b. MS DOS
c. Windows XP
d. Process Control

Ans:D

12. Which of the following operating system does not implement the multitasking truly?

a. Windows 98
b. Windows NT
c. Windows XP
d. MS DOS

Ans:D

13. Which of the following windows versionsupport64 bit processor?

a. Windows 98
b. Windows 2000
c. Windows XP
d. Windows 95

Ans:C

14. Which of the following Operating System does not implement multitasking truly?

a. Windows 98
b. Windows NT
c. Windows XP
d. MS DOS

Ans:D

15. What program runs first aftercomputer is booted and loading GUI?

a. Desktop Manager
b. File Manager
c. Windows Explorer
d. Authentication

Ans:D

16. Which of the following operating system do you choose to implement a client server network?

a. MS DOS
b. Windows
c. Windows 98
d. Windows 2000

Ans:D

17. Which of the following Operating systems is better for implementing a Client-Server network

a. MS DOS
b. Windows 95
c. Windows 98
d. Windows 2000

Ans:D

18. My Computer was introduced from

a. Windows 3.1
b. Windows 3.11
c. Windows 95
d. Windows 98

Ans:C

19. Which of the following Windows do not have Start button

a. Windows Vista
b. Windows 7
c. Windows 8
d. None of above

Ans:C

20. Which is the latest version of MS Windows?

a. Windows 2007
b. Windows 8.1
c. Windows 2008
d. Windows 7

Ans:B

21. Which operating system doesn't support networking between computers?

a. Windows 3.1
b. Windows 95
c. Windows 2000
d. Windows NT

Ans:A

22. Which Operating System doesn't support networking between computers?

a. Windows 3.1
b. Windows 95
c. Windows 2000
d. Windows NT

Ans:A

23. Which of the following does not support more than one program at a time?

a. DOS
b. Linux
c. Windows
d. Unix

Ans:A

24. Which of the following is not an operating system?

a. DOS
b. Linux
c. Windows
d. Oracle

Ans:D

25. Linux isa(n) ... operating system

a. Open source
b. Microsoft
c. Windows
d. Mac

Ans:A

26. Which operating system can you give smallest file name?

a. Ps/2
b. Dos
c. Windows
d. Windows NT

Ans:B

27. Which one is notoperating system?

a. P11
b. OS/2
c. Windows
d. Unix

Ans:A

28. Which of the following is not a multitasking operating system?

a. Windows
b. Linux
c. Win NT
d. DOS

Ans:D

29. You should choose Sleep option when

a. The computer is tired after working for the whole day
b. You are leaving for a very short time and want to resume you work shortly
c. Whencomputer gets hanged frequently. Let it sleep for some time
d. You finish working and going to bed

Ans:B

30. The .... displays the name of every computer user on the computer

a. Wish list screen
b. Command screen
c.Welcome screen
d. None of the above

Ans:C

31. The category of software most appropriate for controlling the design and layout of complex document like newsletters and brochure is:

a. Word processing
b. Computer aided design
c. Web page authoring
d. Desktop publishing

Ans:D

32. Which one is not a system tool?

a. Backup
b. Disk defragment
c. Virus scanning
d. All of the above

Ans:C

33. The memory which allocates space for DOS and application is called

a. Expanded memory
b. Cache memory
c. Virtual memory
d. Conventional memory

Ans:D

34. The operating system creates ... from the physical computer

a. Virtual space
b. Virtual computer
c. Virtual device
d. None

Ans:B

35. The operating system creates _____ from the physical computer

a. Virtual space
b. Virtual computers
c. Virtual device
d. None

Ans:B

36. Which menu bar selection would you access to openfile?

a. Option
b. Help
c. View
d. None of above

Ans:D

37. Which mode loadsminimal set of drivers when starting Windows?

a. Safe Mode
b. Normal Mode
c. VGA Mode
d. Network Support Mode

Ans:A

38. Which of the following are loaded in safe mode?

a. Keyboard driver
b. Mouse driver
c. VGA drive
d. All of above

Ans:D

39. A .... is a named location on a disk where files are stored

a. Folder
b. Pod
c. Version
d. None of the above

Ans:A

40. Which command is used to see the version of operating system?

a. Vol
b. Version
c. Ver
d. None of the above

Ans:C

41. Which type of command requires additional files to perform specific operations?

a. Internal commands
b. External commands
c. Valuable commands
d. Primary commands

Ans:B

42. Which of the following is system software?

a. Operating system
b. Compiler
c. Utilities
d. All of the above

Ans:D

43. A user-interface that is easy to use is considered to be

a. User-happy
b. User-simple
c. User-friendly
d. None of the above

Ans:C

44. A ....is a flash memory storage device that plugins into a USB port

a. USB snapdrive
b. USB flashdrive
c. USB memory makerdrive
d. None of above

Ans:B

45. The ....is the drive containing the files to be copied

a. Source drive
b. Destination drive
c. USB drive
d. None of the above

Ans:A

46. The number of character contained in primary name (DOS)?

a. Up to 8 characters
b. 3 characters
c. Up to 10 characters
d. None of the above

Ans:A

47. Which one of the following is not a multitasking operating system?

a. DOS
b. Windows
c. Unix
d. Linux

Ans:A

48. The most recent version of MAC OS is based on the ... operating system

a. Windows
b. Linux
c. Unix
d. CMOS

Ans:C

49. The ...operating system was initially created in the early 1970s at AT and T's Bell Labs

a. Linux
b. DOS
c. Unix
d. GNU

Ans:C

50. Which command is used to undelete a bunch of files withextension .doc that you have just deleted?

a. Undelete
b. Undelete/all
c. Undelete *.doc
d. All of above

Ans:C

51. Which command is used to display the contents of the text file of DOS?

a. Copy con
b. Copy
c. Type
d. Dir

Ans:C

52. In Windows,start button is used to

a. Run applications
b. Device setting
c. Turn off the system
d. All of above

Ans:D

53. Which of the following is an essential file ofa MS-DOS boot disk?

a. COMMAND.COM
b. START.COM
c. TREE.COM
d. VER.COM

Ans:A

54. Which one is true for unconditional disk formatting?

a. Destroys every byte of data on a disk by overwriting itwith with blank spaces
b. Do not check/scan surface after format
c. Transfer system files after format
d. All of above

Ans:A

55. Oncetext has been cut to the clipboard, you can .....that text into another document

a. Paste
b. Copy
c. Transfer
d. None of the above

Ans:A

56. What is the function ofradio button?

a. To select multiple option
b. To select single option
c. To select all option
d. All of above

Ans:B

57. The Banker's algorithm is used

a. to rectify deadlock
b. to detect deadlock
c. to prevent deadlock
d. to slove deadlock

Ans:C

58. The primary purpose of an operating system is:

a. To make the most efficient use of the computer hardware
b. To allow people to use the computer,
c. To keep systems programmers employed
d. To make computers easier to use

Ans:A

59. The primary purpose of an operating system is a ...

a. To make the most efficient use of computer hardware
b. To allow people to use the computer
c. To keep system programmer employed
d. To make computer easier to use

Ans:A

60. You can use print manage window

a. To checkstatus of files in the print queue
b. To cancel the print job
c. To interrupt printing
d. All of the above

Ans:D

61. Which of the following operating system reads and reacts in actual time?

a. Quick Response System
b. Real Time System
c. Time Sharing System
d. Batch Processing System

Ans:B

62. All of the following are TRUE regarding virtual memory EXCEPT

a. Any amount of RAM can be allocated to virtual memory
b. The setting for the amount of hard disk drive space to allocate virtual memory canbe manually change
c. This temporary storage is called the swap file or page file
d. Virtual memory is the physical space o the hard drive

Ans:A

63. The essential difference between an operating system like Linux and one like Windows is that

a. Windows can run with an Intelprocessor, whereas Linux cannot
b. Linux is a proprietary whereas Windows is not
c. There are multiple versions of Linux, but only one version of Windows
d. Any programmer can modify Linux code which is not permitted with Windows

Ans:D

64. What is dispatch latency?

a. The timetaken by the dispatcher to stop one process and start another
b. The timetaken by the processor to write a file into disk
c. The whole timetaken by all processor
d. None ofAbove

Ans:A

65. A page fault occurs when

a. the Deadlock happens
b. the Segmentation starts
c. the page is found in the memory
d. the page is not found in the memory

Ans:D

66. Whenever you move a directory from one location to another

a. All files inside the directory are moved
b. All the subdirectory inside that directoryare moved
c. The directory is moved the source file is not moved
d. Both a and b

Ans:D

67. The Basic Input Output System (BIOS) resides in

a. RAM
b. ROM
c. The CPU
d. Memory Cache

Ans:B

68. Which of the following does not occur during the power-on-self-test (POST)?

a. The scandisk utility begins to run
b. The video card and video memory are tested
c. The BIOS identification process occurs
d. Memory chipare checked to ensure that they are working properly

Ans:A

69. The maximum size of a write file is limited to only

a. Name of the file
b. Extension of the file
c. The amount of memory in your computer
d. All of above

Ans:C

70. Which of the following is drop down list?

a. List
b. Combo box
c. Text area
d. None

Ans:B

71. Recently deleted files are stored in

a. Recycle bin
b. Desktop
c. Taskbar
d. My computer

Ans:A

72. Which components appear in the initial Windows start up display?

a. Dialog boxes
b. Start menu
c. Taskbar
d. All of above

Ans:C

73. A small part of taskbar that has icons of background running applications is

a. Start button
b. Quick launch
c. Task bar
d. System tray

Ans:D

74. An operating system version designed for use with a media center PC is Microsoft Windows XP

a. Home edition
b. Media center edition
c. Tablet PC edition
d. None of above

Ans:B

75. An operating system version designed for use with a tablet PC is Microsoft Windows XP

a. Home edition
b. Media center edition
c. Tablet PC edition
d. None of the above

Ans:C

76. The date and time displays on

a. Taskbar
b. Status bar
c. System tray
d. Launch pad

Ans:C

77. .... runs on a computer hardware and serves as a platform for other system to run on

a. Operating system
b. Application system
c. System software
d. All of above

Ans:A

78. Which runs on computer hardware and serve as platform for other software to run on?

a. Operating System
b. Application Software
c. System Software
d. All

Ans:A

79. ... is the program run on a computer when the computer boots up

a. System software
b. Operating system
c. System operations
d. None

Ans:B

80. Which is the first program run on a computer when the computer boots up?

a. System software
b. Operating system
c. System operations
d. None

Ans:B

81. The ....contains commands associated with the My Computer window

a. Standard menu
b. Start menu
c. System menu
d. None of the above

Ans:C

82. .... is the layer of a computer system between the hardware and the user program

a. Operating environment
b. Operating system
c. System environment
d. None of these

Ans:B

83. Which is the layer of a computer system between the hardware and the user program

a. Operating environment
b. Operating system
c. System environment
d. None

Ans:B

84. When you start up the computer the boot up storage at which the BIOS versions manufacturer and data are displayed on the monitor is called

a. Bootstrap
b. Power on self test (POST)
c. System configuration
d. Kernel loading

Ans:B

85. The operating system is the most common type of .... Software

a. Communication
b. Application
c. System
d. Word processing software

Ans:C

86. Which of the following is/are external commands?

a. Edit
b. Label
c. Sys
d. All of above

Ans:D

87. Which is not an external command?

a. Edit
b. XCOPY
c. Sys
d. None of the above

Ans:D

88. Which of the following is not essential to shut down your computer?

a. Save all opened files
b. Close all running applications
c. Switch off monitor
d. Cut off the power supply

Ans:C

89. What is Dr. Watson?

a. IT Expert
b. Diagnosis tool
c. Surgeon
d. None

Ans:B

90. The command allows you to create logical drive

a. Sort
b. Path
c. Subst
d. Batch

Ans:C

91. The command used to create logical drive for specific location of disk

a. Fdisk
b. Format
c. Subst
d. All of the above

Ans:C

92. You can move a window to a different position on your screen by dragging it by its

a. Move handle
b. Tail
c. Status bar
d. Title bar

Ans:A

93. A bar that inform you the available options in your computer, opened applications, background running applications and can be used to switch between applications quickly is

a. Menu bar
b. Tool bar
c. Status bar
d. Task bar

Ans:D

94. Which components appear in the initial windows start up display?

a. Dialog box
b. Task bar
c. Start menu
d. All of the above

Ans:B

95. Taskbar is used for

a. Navigation program
b. Switching between program
c. Start a program
d. All of above

Ans:D

96. To install the new font

a. Start -> setting -> control panel -> font
b. Start -> setting -> control panel -> font -> install new font
c. Start -> control panel -> font -> install new font
d. Start -> setting -> font

Ans:B

97. When a peripheral device needs immediate attention from the operating system, it generatesa(n)

a. Interrupt
b. Spool
c. Stack
d. Page file

Ans:A

98. Underlined text, such as text and folder names is referred to as

a. Hyperlink
b. Menu
c. Source drive
d. None of these

Ans:A

99. Which of the following is suitable after you install new drivers?

a. Shut Down
b. Restart
c. Sleep
d. Hibernate

Ans:B

100. Windows displays various options to shutdown. Which is suitable at the end ofday?

a. Shut Down
b. Restart
c. Sleep
d. Hibernate

Ans:A