Script Writing & Story Board Designing
Click here to Download this file
Multiple Choice Questions & Answer:-

1)……is a graphic representation of how your video will unfold, shot by shot.

a)storyboard
b)scriptboard
c)scriptwriting
d)both a and b

Ans: a)storyboard

2)Storyboard saves your time.

a)true
b)false

Ans:true

3)which shot can be taken from as much as a quarter of a mile away.

a)extreme long shot
b) long shot
c)Close-up
d)extreme Close-up

Ans: a)extreme long shot

4)…… is a one-line description of a location and time of day of a scene.

a)Scene Heading
b) Dialogue
c)Action
d)Character

Ans: a) Scene Heading

5)Scene Heading is also known as……

a)Headline
b)Deadline
c)Slugline
d)All of these

Ans:c)Slugline

6)……is the narrative description of the events of a scene.

a)Sub header
b)Character
c)Heading
d)Action

Ans: d)Action

7)……is the lines of speech for each character.

a)Sub header
b)Character
c)Heading
d)Dialogue

Ans:d)Dialogue

8)……is the direction for the character that is either attitude or action. 

a)Parenthetical
b)Extension
c)Transition
d)Dialogue

Ans:a)Parenthetical

9)What is placed after the character’s name in parentheses?

a)Direction
b)Extension
c)Transition
d)Dialogue

Ans:b)Extension

10)Action is also known as……. 

a)Direction
b)Extension
c)Transition
d)Dialogue

Ans:a)Direction

11)The shot closer to the character and shows the entire character with some space both above their head and below their feet.

a)Extreme long shot
b)Extreme close up
c)Medium Shot
d)Long shot

Ans:d)Long shot

12)The camera is positioned to a good distance away from the subject.

a)Long shot
b)Extreme close up
c)Close up
d)Extreme long shot

Ans:d)Extreme long shot

13)Which shot is used to show something specific like character’s eyes.

a) Long shot
b)Extreme close up
c)Close up
d)Extreme long shot

Ans:b)Extreme close up

14)Which of the following is the types of shot?

a) Long shot
b)Extreme close up
c)Close up
d)All of these

Ans:d)All of these

15)The camera moves in horizontal direction is called……

a)Horizontal pan 
b)Cyclic pan
c)Vertical pan
d)High angle

Ans:a)Horizontal pan 

16)…..speaks louder than words.

a)Sound 
b)Action
c)Dialogue
d)books

Ans:b)Action

17)Scene heading should always be in ……

a)Caps
b)Number
c)Small
d)Big

Ans:a)Caps

18)The indent for character.

a)Left:2.0” right:0.0” Width:4.0”
b)Left:2.0” right:3.0” Width:4.0”
c)Left:2.0” right:2.0” Width:4.0”
d)Left:2.0” right:0.5” Width:4.0”

Ans:a)Left:2.0” right:0.0” Width:4.0”

19)The indent for Action.

a)Left:0.0” right:0.0” Width:6.0”
b)Left:2.0” right:3.0” Width:4.0”
c)Left:2.0” right:2.0” Width:6.0”
d)Left:2.0” right:0.5” Width:6.0”

Ans:a)Left:0.0” right:0.0” Width:6.0”

20)The indent for Dialogue.

a)Left:2.0” right:0.0” Width:4.0”
b)Left:1.0” right:1.5” Width:3.5”
c)Left:1.0” right:2.0” Width:3.5”
d)Left:1.0” right:0.5” Width:4.0”

Ans:b)Left:1.0” right:1.5” Width:3.5”

21)Transitions includes……

a)Cut to
b)Dissolve to
c)Fade to
d)All of these

Ans:d)All of these

22)……indicate that a large amount of time has passed.

a)Cut to
b)Dissolve to
c)Fade to
d)All of these

Ans:b)Dissolve to

23)….. is the shot where you till the camera so that it is looking up.

a)Cut to
b)Up shot
c)Down shot
d)All of these

Ans:b)Up shot

24)Camera is tilted to one side or other side is called……

a)Tilt
b)Up shot
c)Down shot
d)All of these

Ans:a)Tilt

25)A character name is capped and always listed …..his lines of dialogue. 

a)above
b)below
c)Down 
d)side

Ans:a)above

26)When a new scene heading is not necessary, but some distinction needs to be made in the action,you can use a……..  

a)Sub header
b)Character
c)Heading
d)Dialogue

Ans:a)Sub header

27)Which of the following is true about storyboard?

a)It is the best way to share your vision.
b)It makes production much easier.
c)It saves you time.
d)All of above

Ans:d)All of above.

28)Generally action written in the ……

a)Present Tense
b)Past tense
c)Future tense
d)Simple tense

Ans:a)Present Tense

29)Direction is also known as…….

a)Action
b)Extension
c)Transition
d)Dialogue

Ans:a)Action

30)Screenwriting is a craft.

a)true
b)false

Ans:a)true

31)Which shot sometime called as a full body shot?

a)Long shot
b)Extreme close up
c)Close up
d)Extreme long shot

Ans:a)Long shot

32)People can judge a book by it’s…..

a)Cover
b)Pages
c)None of these
d)All of this

Ans:a)Cover

33)……is the soul of wit.

a)Dream
b)Hard work
c)Brevity
d)All of this

Ans:c)Brevity

34)The four important P’s of story.

a)prime,place,picture,plot
b)piece,place,picture,plot
c)pure,place,picture,plot
d)people,place,picture,plot

Ans:d)people,place,picture,plot

35)The period of study or investigation is…….

a)Illumination
b)Incubation
c)Saturation
d)Evaluation

Ans:c)Saturation

36)……is a period of reflection to process the new information.

a)Illumination
b)Incubation
c)Saturation
d)Evaluation

Ans:b)Incubation

37)Generally which of the following is/are the elements of backstory?

a)Education
b)Talents
c)Family background
d)All of these

Ans:d)All of these

38)……is the colors,sounds,and other sensory details that you include throughout.

a)Texture
b)Tension
c)Pace
d)All of these

Ans:a)Texture

39)…..is the speed with which your story is told.

a)Texture
b)Tension
c)Pace
d)All of these

Ans:c)Pace

40)…...is a series of shots strung together in rapid succession.

a)Montage
b)Narrator
c)Action
d)Shot

Ans:a)Montage

41)Screenplay can be told in …..pages.

a)105 to 120
b)90 to 110
c)90 to 120
d)100 to 120

Ans:d)100 to 120

42)You can tell the story in ….. pages and fewer.

a)100
b)90 
c)110
d)120

Ans:b)90

43)Each moment of a screenplay exists in a ………world.

a)three-dimensional
b)two-dimensional 
c)four-dimensional
d)one-dimensional

Ans:a)three-dimensional

44)……movies generally lack cursing, sexual content, and graphic violence.

a)Comedy
b)Horror 
c)Crime
d)Family

Ans:d)Family

45)Plot Can be defined as series of……

a)comedy
b)horror 
c)dialogue
d)action

Ans:d)action

46)…….is any person in your screenplay that performs an action or causes another character to do so.

a)Character
b)Writer 
c)Director
d)Producer

Ans:a)Character

47)A……..is a short description of your screenplay that highlights the main character’s and the journey they go on.

a)plot
b)diction 
c)spectacle
d)synopsis

Ans:d)synopsis

48)The ……of your script refers to the types of words you choose to depict your vision.

a)plot
b)diction 
c)spectacle
d)synopsis

Ans:b)diction 

49)…….films tend to be more graphic in their violence.

a)Comedy
b)Horror 
c)Sci-Fi and Fantasy
d)Action

Ans:b)Horror 

50)…..movies take audience to a future time frame or an imaginary world.

a)Sci-Fi and Fantasy
b)Horror 
c)Dialogue
d)Action

Ans:a)Sci-Fi and Fantasy