Adv.Programming in C.
Click here to Download this file
Multiple Choice Questions and Answers:-

1. What will be the output of the following arithmetic expression ?
5+3*2%10-8*6
a) -37
b) -42
c) -32
d) -28

Ans: a

2. What will be the output of the following statement ?
int a=10; printf("%d &i",a,10);
a) error
b) 10
c) 10 10
d) none of these

Ans: d

3. What will be the output of the following statement ?
printf("%X%x%ci%x",11,10,'s',12);
a) error
b) basc
c) Bas94c
d) none of these

Ans: b

4. What will be the output of the following statements ?
int a = 4, b = 7,c; c = a = = b; printf("%i",c);
a) 0
b) error
c) 1
d) garbage value

Ans: a

5. What will be the output of the following statements ?
int a = 5, b = 2, c = 10, i = a>b
void main()
{ printf("hello"); main(); }
a) 1
b) 2
c) infinite number of times
d) none of these

Ans: c

6. What will be output if you will compile and execute the following c code?
struct marks{
int p:3;
int c:3;
int m:2;
};
void main(){
struct marks s={2,-6,5};
printf("%d %d %d",s.p,s.c,s.m);
}
(a) 2 -6 5
(b) 2 -6 1
(c) 2 2 1
(d) Compiler error
(e) None of these

Ans: c

7. What will be the output of the following statements ?
int x[4] = {1,2,3}; printf("%d %d %D",x[3],x[2],x[1]);
a) 03%D
b) 000
c) 032
d) 321

Ans: c

8. What will be the output of the following statement ?
printf( 3 + "goodbye");
a) goodbye
b) odbye
c) bye
d) dbye

Ans: d

9. What will be the output of the following statements ?
long int a = scanf("%ld%ld",&a,&a); printf("%ld",a);
a) error
b) garbage value
c) 0
d) 2

Ans: b

10. What will be the output of the following program ?
#include
void main()
{ int a = 2;
switch(a)
{ case 1:
printf("goodbye"); break;
case 2:
continue;
case 3:
printf("bye");
}
}
a) error
b) goodbye
c) bye
d) byegoodbye

Ans: a

11. What will be the output of the following statements ?
int i = 1,j; j=i--- -2; printf("%d",j);
a) error
b) 2
c) 3
d) -3

Ans: c

12. What will be the output of following program ?
#include
main()
{
int x,y = 10;
x = y * NULL;
printf("%d",x);
}
a) error
b) 0
c) 10
d) garbage value

Ans: b

13. What will be the output of following statements ?
char x[ ] = "hello hi"; printf("%d%d",sizeof(*x),sizeof(x));
a) 88
b) 18
c) 29
d) 19

Ans: d

14. What will be the output of the following statements ?
int a=5,b=6,c=9,d; d=(ac?1:2):(c>b?6:8)); printf("%d",d);
a) 1
b) 2
c) 6
d) Error

Ans: d

15. What will be the output of the following statements ?
int i = 3;
printf("%d%d",i,i++);
a) 34
b) 43
c) 44
d) 33

Ans: b

16. What will be the output of the following program ?
#include
void main()
{
int a = 36, b = 9;
printf("%d",a>>a/b-2);
}
a) 9
b) 7
c) 5
d) none of these

Ans: a

17. int testarray[3][2][2] = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12};
What value does testarray[2][1][0] in the sample code above contain?
a) 11
b) 7
c) 5
d) 9

Ans: a

18. void main()
{
int a=10,b=20;
char x=1,y=0;
if(a,b,x,y)
{
printf("EXAM");
}
}
What is the output?
a) XAM is printed
b) exam is printed
c) Compiler Error
d) Nothing is printed

Ans: d

19. What is the output of the following code?
#include
void main()
{
int s=0;
while(s++<10)>
# define a 10
main()
{
printf("%d..",a);
foo();
printf("%d",a);
}
void foo()
{
#undef a
#define a 50
}
a) 10..10
b) 10..50
c) Error
d) 0

Ans: c

20. main()
{
struct
{
int i;
}xyz;
(*xyz)->i=10;
printf("%d",xyz.i);
}
What is the output of this program?
a) program will not compile
b) 10
c) god only knows
d) address of I

Ans: b

21.What will happen if in a C program you assign a value to an array element whose subscript exceeds the size of array?
A. The element will be set to 0.
B. The compiler would report an error.
C. The program may crash if some important data gets overwritten.
D. The array size would appropriately grow.

Ans:  C

22. What would be the output of the following program?
#include
main()
{
char str[]="S\065AB";
printf("\n%d", sizeof(str));
}
a) 7
b) 6
c) 5
d) error

Ans: b

23. What will be the value of `a` after the following code is executed
#define square(x) x*x
a = square(2+3)
a) 25
b) 13
c) 11
d) 10

Ans: c

24. #include
void func()
{
int x = 0;
static int y = 0;
x++; y++;
printf( "%d -- %d\n", x, y );
}
int main()
{
func();
func();
return 0;
}
What will the code above print when it is executed?
a)
1 -- 1
1 -- 1
b)
1 -- 1
2 -- 1
c)
1 -- 1
2 -- 2
d)
1 -- 1
1 -- 2

Ans: d

25. long factorial (long x)
{
????
return x * factorial(x - 1);
}
With what do you replace the ???? to make the function shown above return the correct answer?
a)
if (x == 0) return 0;
b)
return 1;
c)
if (x >= 2) return 2;
d)
if (x <= 1) return 1;

Ans: d

26. int y[4] = {6, 7, 8, 9};
int *ptr = y + 2; printf("%d\n", ptr[ 1 ] );
What is printed when the sample code above is executed?
a) 6
b) 7
c) 8
d) 9

Ans: d

27. int i = 4;
switch (i)
{
default: ;
case 3:
i += 5;
if ( i == 8)
{
i++;
if (i == 9) break;
i *= 2;
}
i -= 4;
break;

case 8:
i += 5;
break;
}
printf("i = %d\n", i);
What will the output of the sample code above be?
a) i = 5
b) i = 8
c) i = 9
d) i = 10

Ans: a


28. What will be output if you will compile and execute the following c code?
void main()
{
if(printf("cquestionbank"))
printf("I know c");
else
printf("I know c++");
}
(a) I know c
(b) I know c++
(c) cquestionbankI know c
(d) cquestionbankI know c++
(e) Compiler error

Answer: (c)

29.What will be output if you will compile and execute the following c code?
#define call(x) #x
void main(){
printf("%s",call(c/c++));
}
(a)c
(b)c++
(c)#c/c++
(d)c/c++
(e)Compiler error
Answer: (d)

30. What will be output if you will compile and execute the following c code?
#define message "union is\
power of c"
void main()
{
clrscr();
printf("%s",message);
getch();
}
(a) union is power of c
(b) union is power of c
(c) union is Power of c
(d) Compiler error
(e) None of these

Answer: (b)

31. What will be output if you will compile and execute the following c code?
void main(){
int a=25;
clrscr();
printf("%o %x",a,a);
getch();
}
(a) 25 25
(b) 025 0x25
(c) 12 42
(d) 31 19
(e) None of these

Answer: (d)

32. What will be output if you will compile and execute the following c code?
void main()
{
int i=0;
if(i==0){
i=((5,(i=3)),i=1);
printf("%d",i);
}
else
printf("equal");
}
(a) 5
(b) 3
(c) 1
(d) equal
(e) None of above

Answer: (c)

33.What will be output if you will compile and execute the following c code?
int extern x;
void main()
printf("%d",x);
x=2;
getch();
}
int x=23;
(a) 0
(b) 2
(c) 23
(d) Compiler error
(e) None of these

Answer: (c)

34.What will be output if you will compile and execute the following c code?
void main(){
int a,b;
a=1,3,15;
b=(2,4,6);
clrscr();
printf("%d ",a+b);
getch();
}
(a) 3
(b) 21
(c) 17
(d) 7
(e) Compiler error

Answer: (d)

35.What will be output if you will compile and execute the following c code?
void main(){
static main;
int x;
x=call(main);
clrscr();
printf("%d ",x);
getch();
}
int call(int address){
address++;
return address;
}
(a) 0
(b) 1
(c) Garbage value
(d) Compiler error
(e) None of these

Answer: (b)

36. What will be output if you will compile and execute the following c code?
#include "string.h"
void main(){
clrscr();
printf("%d %d",sizeof("string"),strlen("string"));
getch();
}
(a) 6 6
(b) 7 7
(c) 6 7
(d) 7 6
(e) None of these

Answer: (d)

37. Write c program which display mouse pointer and position of pointer.(In x coordinate, y coordinate)?
Answer:
#include”dos.h”
#include”stdio.h”
void main()
{
union REGS i,o;
int x,y,k;
//show mouse pointer
i.x.ax=1;
int86(0x33,&i,&o);
while(!kbhit()) //its value will false when we hit key in the key board
{
i.x.ax=3; //get mouse position
x=o.x.cx;
y=o.x.dx;
clrscr();
printf("(%d , %d)",x,y);
delay(250);
int86(0x33,&i,&o);
}
getch();
}

38.What will be output if you will compile and execute the following c code?
void main(){
int huge*p=(int huge*)0XC0563331;
int huge*q=(int huge*)0xC2551341;
*p=200;
printf("%d",*q);
}
(a)0
(b)Garbage value
(c)null
(d) 200
(e)Compiler error

Answer: (d)

39.What will be output if you will compile and execute the following c code?
struct marks{
int p:3;
int c:3;
int m:2;
};
void main(){
struct marks s={2,-6,5};
printf("%d %d %d",s.p,s.c,s.m);
}
(a) 2 -6 5
(b) 2 -6 1
(c) 2 2 1
(d) Compiler error
(e) None of these

Answer: (c)

40.What will be output if you will compile and execute the following c code?
void main(){
if(printf("cquestionbank"))
printf("I know c");
else
printf("I know c++");
}
(a) I know c
(b) I know c++
(c) cquestionbankI know c
(d) cquestionbankI know c++
(e) Compiler error

Answer: (c)

41.What will be output if you will compile and execute the following c code?
#define call(x) #x
void main(){
printf("%s",call(c/c++));
}
(a)c
(b)c++
(c)#c/c++
(d)c/c++
(e)Compiler error

Answer: (d)

42. What will be output if you will compile and execute the following c code?
#define message "union is\
power of c"
void main(){
clrscr();
printf("%s",message);
getch();
}
(a) union is power of c
(b) union ispower of c
(c) union is
Power of c
(d) Compiler error
(e) None of these

Answer: (b)

43. What will be output if you will compile and execute the following c code?
void main(){
int a=25;
clrscr();
printf("%o %x",a,a);
getch();
}
(a) 25 25
(b) 025 0x25
(c) 12 42
(d) 31 19
(e) None of these

Answer: (d)

44. What will be output if you will compile and execute the following c code?
void main(){
int i=0;
if(i==0){
i=((5,(i=3)),i=1);
printf("%d",i);
}
else
printf("equal");
}
(a) 5
(b) 3
(c) 1
(d) equal
(e) None of above

Answer: (c)

45.What will be output if you will compile and execute the following c code?
int extern x;
void main()
printf("%d",x);
x=2;
getch();
}
int x=23;
(a) 0
(b) 2
(c) 23
(d) Compiler error
(e) None of these
Answer: (c)

46.What will be output if you will compile and execute the following c code?
void main(){
int a,b;
a=1,3,15;
b=(2,4,6);
clrscr();
printf("%d ",a+b);
getch();
}
(a) 3
(b) 21
(c) 17
(d) 7
(e) Compiler error

Answer: (d)

47.What will be output if you will compile and execute the following c code?
void main(){
static main;
int x;
x=call(main);
clrscr();
printf("%d ",x);
getch();
}
int call(int address){
address++;
return address;
}
(a) 0
(b) 1
(c) Garbage value
(d) Compiler error
(e) None of these

Answer: (b)

48.What will be output if you will compile and execute the following c code?
#include "string.h"
void main(){
clrscr();
printf("%d %d",sizeof("string"),strlen("string"));
getch();
}
(a) 6 6
(b) 7 7
(c) 6 7
(d) 7 6
(e) None of these

Answer: (d)

49.What will be output if you will compile and execute the following c code?
void main(){
int huge*p=(int huge*)0XC0563331;
int huge*q=(int huge*)0xC2551341;
*p=200;
printf("%d",*q);
}
(a)0
(b)Garbage value
(c)null
(d) 200
(e)Compiler error

Answer: (d)

50.What will be output if you will compile and execute the following c code?
struct marks{
int p:3;
int c:3;
int m:2;
};
void main(){
struct marks s={2,-6,5};
printf("%d %d %d",s.p,s.c,s.m);
}
(a) 2 -6 5
(b) 2 -6 1
(c) 2 2 1
(d) Compiler error
(e) None of these

Answer: (c)

51.What will be output if you will compile and execute the following c code?
void main(){
if(printf("cquestionbank"))
printf("I know c");
else
printf("I know c++");
}
(a) I know c
(b) I know c++
(c) cquestionbankI know c
(d) cquestionbankI know c++
(e) Compiler error

Answer: (c)

52.What will be output if you will compile and execute the following c code?
#define call(x) #x
void main(){
printf("%s",call(c/c++));
}
(a)c
(b)c++
(c)#c/c++
(d)c/c++
(e)Compiler error

Answer: (d)

53. What will be output if you will compile and execute the following c code?
#define message "union is\
power of c"
void main(){
clrscr();
printf("%s",message);
getch();
}
(a) union is power of c
(b) union ispower of c
(c) union is
Power of c
(d) Compiler error
(e) None of these

Answer: (b)

54. What will be output if you will compile and execute the following c code?
void main(){
int a=25;
clrscr();
printf("%o %x",a,a);
getch();
}
(a) 25 25
(b) 025 0x25
(c) 12 42
(d) 31 19
(e) None of these

Answer: (d)

55.What will be output if you will compile and execute the following c code?
void main(){
int i=0;
if(i==0){
i=((5,(i=3)),i=1);
printf("%d",i);
}
else
printf("equal");
}
(a) 5
(b) 3
(c) 1
(d) equal
(e) None of above

Answer: (c)

56.What will be output if you will compile and execute the following c code?
int extern x;
void main()
printf("%d",x);
x=2;
getch();
}
int x=23;
(a) 0
(b) 2
(c) 23
(d) Compiler error
(e) None of these

Answer: (c)

57.What will be output if you will compile and execute the following c code?
void main(){
int a,b;
a=1,3,15;
b=(2,4,6);
clrscr();
printf("%d ",a+b);
getch();
}
(a) 3
(b) 21
(c) 17
(d) 7
(e) Compiler error

Answer: (d)

58.What will be output if you will compile and execute the following c code?
void main(){
static main;
int x;
x=call(main);
clrscr();
printf("%d ",x);
getch();
}
int call(int address){
address++;
return address;
}
(a) 0
(b) 1
(c) Garbage value
(d) Compiler error
(e) None of these

Answer: (b)

59.What will be output if you will compile and execute the following c code?
#include "string.h"
void main(){
clrscr();
printf("%d %d",sizeof("string"),strlen("string"));
getch();
}
(a) 6 6
(b) 7 7
(c) 6 7
(d) 7 6
(e) None of these

Answer: (d)

60.What will be output if you will compile and execute the following c code?
void main(){
int huge*p=(int huge*)0XC0563331;
int huge*q=(int huge*)0xC2551341;
*p=200;
printf("%d",*q);
}
(a)0
(b)Garbage value
(c)null
(d) 200
(e)Compiler error

Answer: (d)