Basics Of Networking.
Click here to Download this file
Multiple Choice Questions with Answers:-

1.   TCP/IP is a:
a.   Network Hardware
b.   Network Software
c.   Protocol
d.   None of these

Ans:-C

2.   OSI stands for:
a.   Open System Interface
b.   Out System Interface
c.   Open System Interconnection
d.   Out System Interconnection.

Ans:-C

3.   TCP/IP mainly used for:
a.    File Transfer
b.    Email
c.    Remote Login Service
d.    All of these

Ans:-D

4.   IPX/SPX used for:
a.    Linux
b.    Unix
c.    Novel NetWare
d.    Windows

Ans:-C

5.   NetBIOS is developed by:
a.   Microsoft
b.   IBM
c.   Sun
d.   None of these

Ans:-A

6.   Which IEEE standard is developed for CSMA/CD
a.   IEEE 802.1
b.   IEEE 802.2
c.   IEEE 802.3
d.   IEEE 802.4

Ans:-C

7.   Which is the part of Data Link Layer:
a.   LLC
b.   MAC
c.   Both a and b
d.   None of these

Ans:-C

8.   Which network architecture is developed by IBM?
a.   System Network Architecture
b.   Digital Network Architecture
c.   Boroughs Network Architecture
d.   Distributed Network Architecture

Ans:-A

9.   _______are hardware and software combinations that connect devices running different native protocols.
a.   Protocols
b.   Models
c.   Gateways
d.   Ports

Ans:-C

10.  Which is the lowest layer of TCP/IP model:
a.    Host to Host Layer
b.    Network Access Layers
c.    Internet Layer
d.    Application Layer

Ans:-B

11.  _____is an access channel for computers to exchange information.
a.    Socket
b.    Port
c.    Gateways
d.    Protocol

Ans:-B

12.  How many ports a computer may have:
a.   256
b.   128
c.   65535
d.   1024

Ans:-C


13.  Which is the type of port:
a.   Serial
b.   Parallel
c.   AGP
d.   All of these

Ans:-D

14.  Parallel port can transfer ____ bits of data at a time:
a.   2
b.   4
c.   8
d.   16

Ans:-C

15.  Parallel Port can not connect:
a.   Printers
b.   Scanners
c.   Telephones
d.   Monitors

Ans:-D

16.  In computer which range is in registered ports:
a.  0 to 1023
b.  1024 to 49151
c.  49151 to 65535
d.  None of these

Ans:-B

17.  USB stands for:
a.    United Serial Bus
b.    Universal Serial By-Pass
c.    Universal System Bus
d.    Universal Serial Bus

Ans:-D

18.  Which is the fastest port for data transfer:
a.    USB
b.    Serial
c.    Parallel
d.    FireWire

Ans:-D

19.  Default port for HTTP:
a.   23
b.   80
c.   21
d.   25

Ans:-C

20.  Which is not the part of the UDP datagram:
a.   Source Port
b.   Destination Port
c.   Checksum
d.   None of these

Ans:-D

21.  Which is the type of socket:
a.   Datagram
b.   Stream
c.   Raw
d.   All of these

Ans:-D

22.  In which layer of OSI model IP is available:
a.   Layer 1
b.   Layer 2
c.   Layer 3
d.   Layer 4

Ans:-C

23.  IP is defined in:
a.    RFC 790
b.    RFC 791
c.    RFC 792
d.    RFC 793

Ans:-B

24.  TIL stands for:
a.    Time-To-Login
b.    Time-To-Live
c.    Transistor-Transistor-Live
d.    None of these

Ans:-A

25.  Which protocol is used to report error message:
a.    TCP
b.    IP
c.    ICMP
d.    SMTP

Ans:-C

26.  Which is the error message reported by ICMP:
a.    Time exceeded
b.    Host unreachable
c.    Echo request
d.    All of these

Ans:-A

27.  What is the use of IP source routing:
a.    Mapping the network drive
b.    Troubleshooting
c.    Performance
d.    All of above

Ans:-A


28.  Which is the IP source routing method:
a.   SSR
b.   LSR
c.   LLR
d.   Both a and b

Ans:-D

29.  In a TCP header source and destination header contains:
a.   8 Bits
b.   16 Bits
c.   32 Bits
d.   128 Bits

Ans:-C

30.  Which is the false statement:
a.    TCP enable dataflow for monitoring
b.    It avoid network saturation
c.    TCP makes communication between server and client.
d.   In TCP/IP model Internet layer is closest to the user.

Ans:-D

31.  Which is not the application level protocol:

a.   FTP
b.   S/MIME
c.   PGP
d.   HTTP

Ans:-A

32.  RDP server runs on:
a.   Computers
b.   Switches
c.   Routers
d.   Servers

Ans:-C

33.  RDP client runs on:
a.   Clients
b.   Routers
c.   Hosts
d.   Switches

Ans:-C

34.  Which is the false statement:
a.    Telnet is used for remote login.
b.    FTP can transfer files between two hosts.
c.    TFTP rely on TCP.
d.    SMTP used to send mail message.

Ans:-C

35.  The default port for SMTP is:
a.    21
b.    23
c.    25
d.    80

Ans:-C

36.  SNMP used for:
a.    Sending Message
b.    Network management
c.    Domain Management
d.    Sending files

Ans:-B

37.  Which agency assign IPs:
a.    IEEE
b.    ANSI
c.    ICANN
d.    BSNL

Ans:-C

38.  Which is the component of IP:
a.    Client Identifier
b.    Network Identifier
c.    Host Identifier
d.    Both b and c

Ans:-C

39.  Which IP address is reserved for loop back or local host:
a.    192.168.0.0
b.    127.0.0.0
c.    127.0.0.1
d.    None of these

Ans:-C

40.  Which class of IP is used in smaller organizations:
a.    Class A
b.    Class B
c.    Class C
d.    Class D

Ans:-C

41.  The size of the IPv4 is:
a.    16 Bits
b.    32 Bits
c.    64 Bits
d.    128 Bits

Ans:-B

42.  Which is the part of IP:
a.    Netid
b.    Subnetid
c.    Hosted
d.    All of these

Ans:-D

43.  The subnet mask 255.255.0.0 belongs to:
a.    Class A
b.    Class B
c.    Class C
d.    Class D

Ans:-B

44.  Who provide us internet:
a.    TCP
b.    ISP
c.    FTP
d.    HTTP

Ans:-B

45.  In which method we can connect to internet
a.    Dial-up
b.    SLIP
c.    PPP
d.    All of these

Ans:-D

46.  URL stands for:
a.    Universal Resource Locator
b.    Uniform Resource Locator
c.    Uniform Radio Locator
d.    None of these

Ans:-B

47.  Which is not the server side programming language:
a.    JSP
b.    ASP
c.    JavaScript
d.    PHP

Ans:-C

48.  FTP can be runs on:
a.    Unix
b.    Linux
c.    Dos/Windows
d.    All of these

Ans:-C

49.  In HTTPS ā€˜Sā€™ is stands for:
a.    Simple
b.    Secured
c.    Server
d.    None of these

Ans:-B

50.  Which is not the requirement of internet:
a.    Operating System
b.    Dos
c.    Web browser
d.    Modem

Ans:-B

51.  The maximum speed of Modem is:
a.   32 Kbps
b.   56 Kbps
c.   64 Kbps
d.   128 Kbps

Ans:-B

52.  Which protocol is used for browsing website:
a.    TCP
b.    HTTP
c.    FTP
d.    TFTP

Ans:-B

53.  Which is not the browser:
a.    Internet Explorer
b.    Opera
c.    Mozilla
d.    Google

Ans:-D

54.  Which is not the search engine:
a.    Altavista.com
b.    Google.com
c.    Facebook.com
d.    Yahoo.com

Ans:-C

55.  Email stands for:
a.    Easy mail
b.    Electronic mail
c.    Electric mail
d.    None of these

Ans:-B

56.  Which is the chatting application:
a.    Yahoo messenger
b.    Google earth
c.    You tube
d.    None of these

Ans:-A

57.  Which service provide 3D view of earth:
a.    Google Earth
b.    Wikipedia
c.    Skype
d.    None of these

Ans:-A

58.  Which is the threats for clients:
a.    Virus
b.    Worms
c.    Torjan Horses
d.    All of these

Ans:-A

59.  Which is not the application of internet:
a.    Communication
b.    Banking
c.    Shopping
d.    Sleeping

Ans:-D

60.  Which is the advantage of e-business:
a.    Better Service
b.    Reduction of cost
c.    Reduction of paper work
d.    All of these

Ans:-D