Dot Net Archi.and Prog.
Click here to Download this file
Multiple Choice Questions and Answers:-

1. The Visual Basic Code Editor will automatically detect certain types of errors as you are entering code.
A. True
B. False

Ans: A

2. Keywords are also referred to as reserved words.
A. True
B. False

Ans: A

3. The divide-and-conquer-method of problem solving breaks a problem into large, general pieces first, then refines each piece until the problem is manageable.
A. True
B. False

Ans: A

4. Visual Basic responds to events using which of the following?
A. a code procedure
B. an event procedure
C. a form procedure
D. a property

Ans: B

5. When the user clicks a button, _________ is triggered.
A. an event
B. a method
C. a setting
D. a property

Ans: A

6. What property of controls tells the order they receive the focus when the tab key is pressed during run time?
A. Focus order
B. Focus number
C. Tab index
D. Control order

Ans: C

7. Sizing Handles make it very easy to resize virtually any control when developing applications with Visual Basic. When working in the Form Designer, how are these sizing handles displayed?
A. A rectangle with 4 arrows, one in each corner, around your control.
B. A 3-D outline around your control.
C. A rectangle with small squares around your control.
D. None of the above.

Ans: C

8. The Properties window plays an important role in the development of Visual Basic applications. It is mainly used
A.to change how objects look and feel.
B. when opening programs stored on a hard drive.
C. to allow the developer to graphically design program components.
D. to set program related options like Program Name, Program Location, etc.

Ans: A


9. When creating a new application in Visual Basic, you are asked to supply a name for the program. If you do not specify a name, a default name is XXXXX XXXXX is this default name?
A. Wapplication followed by a number.
B. Application followed by a number.
C. WindowsApplication.
D. WindowsApplication followed by a number.

Ans: C,B

10. Which of the properties in a control’s list of properties is used to give the control a meaningful name?
A. Text
B. ContextMenu
C. ControlName
D. Name

Ans: D

11. Pseudocode is
A. data that have been encoded for security.
B. the incorrect results of a computer program.
C. a program that doesn’t work.
D. the obscure language computer personnel use when speaking.
E. a description of an algorithm similar to a computer language.

Ans: E

12. An algorithm is defined as:
A. a mathematical formula that solves a problem.
B. a tempo for classical music played in a coda.
C. a logical sequence of steps that solve a problem.
D. a tool that designs computer programs and draws the user interface.

Ans: C

13. A variable declared inside an event procedure is said to have local scope
A. True
B. False

Ans: A

14. A variable declared outside of an event procedure is said to have class-level scope.
A. True
B. False

Ans: A

15. Option Explicit requires you to declare every variable before its use.
A. True
B. False

Ans: A

16. The value returned by InputBox is a string.
A. True
B. False

Ans: A

17. What is the correct statement when declaring and assigning the value of 100 to an Integer variable called numPeople
A. Dim numPeople =
B. Dim numPeople = Int(100)
C. numPeople = 100
D. Dim numPeople As Integer = 100

Ans: D

18. Which of the following arithmetic operations has the highest level of precedence?
A. + –
B. * /
C. ^ exponentiation
D. ( )

Ans: C

19. What value will be assigned to the numeric variable x when the following statement is executed? x = 2 + 3 * 4
A. 20
B. 14
C. 92
D. 234

Ans: B


20. Which of the following is a valid name for a variable?
A. Two_One
B. 2One
C. Two One
D. Two.One

Ans: A

21. Keywords in Visual Basic are words that
A. should be used when naming variables.
B. are used to name controls, such as TextBox1, Command2, etc.
C. have special meaning and should not be used when naming variables.
D. are used as prefixes for control names (such as txt, btn, lbl, and lst).

Ans: C

22. To continue a long statement on another line, use:
A. an underscore character.
B. an ampersand character.
C. Ctrl + Enter.
D. a space followed by an underscore character.

Ans: A

23. What is the proper syntax when using a message dialog box?
A. MessageBox.Show(“Hi there”, “Hi”)
B. MessageBox.Show(Hi there, Hi)
C. MessageBox.Show “Hi There”, “Hi”
D. MessageBox.Show Hi There, Hi

Ans: A

24. What will be the output of the following statement? txtBox.Text = FormatCurrency(1234.567)
A. $1234.567
B. 1,234.57
C. $1234.57
D. $1,234.57
Ans: D

25. The following lines of code are correct. If age >= 13 And < 20 Then txtOutput.Text = “You are a teenager.” End If
A. True
B. False

Ans: B


26. Given that x = 7, y = 2, and z = 4, the following If block will display “TRUE”. If (x > y) Or (y > z) Then txtBox.Text = “TRUE” End If
A. True
B. False

Ans: A


27. Asc(“A”) is 65. What is Asc(“C”)?
A. 66
B. 67
C. 68
D. “C”

Ans: B

28. Asc(“A”) is 65. What is displayed by txtBox.Text = Chr(65) & “BC”?
A. ABC
B. A BC
C. 656667
D. Not enough information is available.

Ans: A

29. Which of the following expressions has as its value the words “Hello World? surrounded by quotation marks?
A. “Hello World”
B. Chr(34) & “Hello World”
C. Chr(34) & Hello World & Chr(34)
D. Chr(34) & “Hello World” & Chr(34)

Ans: A


30. Which of the following is true?
A. “Cat” = “cat”
B. “Cat” < “cat”
C. “Cat” > “cat”
D. Relational operators are only valid for numeric values.

Ans: B

31. Which of the following is a valid Visual Basic conditional statement?
A. 2 < n < 5
B. 2 < n Or < 5
C. 2 < n Or 5
D. (2 < n) Or (n < 5)

Ans: D

32. The three main logical operators are ________, _________, and ________.
A. And, Or, Not
B. And, Not, If
C. Or, Not, If
D. False, And, True

Ans: A

33. Which value for x would make the following condition true: x >= 5
A. x is equal to 7
B. x is equal to 5
C. x is equal to 5.001
D. all of the above

Ans: D

34. Which value for x would make the following condition true: Not (x >= 5)
A. x is equal to 7
B. x is equal to 4
C. x is equal to 5.001
D. x is equal to 5.001

Ans: B

35. Which value for x would make the following condition true: (x >= 5) And (x <= 6)
A. x is equal to 7
B. x is equal to 5
C. x is equal to 5.001
Ans: B,C

36. Constructs in which an If block is contained inside another If block are called:
A. multi-If blocks
B. nested If blocks
C. sequential If blocks
D. none of the above

Ans: B

37. One may use an If block within a Select Case block.
A. True
B. False
Ans: A

38. One may use a Select Case block within an If block.
A. True
B. False

Ans: A

39. Select Case choices are determined by the value of an expression called a selector.
A. True
B. False

Ans: A


40. Items in the value list must evaluate to a literal of the same type as the selector
A. True
B. False

Ans: A

41. A single Case statement can contain multiple values.
A. True
B. False

Ans: A

42. You can specify a range of values in a Case clause by using the To keyword.
A. True
B. False

Ans: A

43. A variable declared inside a Select Case block cannot be referred to by code outside of the block.
A. True
B. False

Ans: A

44. Suppose that the selector in a Select Case block is the string variable myVar. Which of the following is NOT a valid Case clause?
A. Case “Adams”
B. Case “739”
C. Case (myVar.Substring(0, 1)
D. Case myVar.Length

Ans: D

45. Different items appearing in the same value list of a Select Case block must be separated by a ____________.
A. semi colon
B. comma
C. colon
D. pair of quotation marks

Ans: B

46. Which Case clause will be true whenever the value of the selector in a Select Case block is between 1 and 5 or is 8?
A. Case 1 To 8
B. Case 1 To 5, 8
C. Case 1 To 8, 5
D. Case 1 To 5; 8

Ans: B

47. Which Case clause will be true whenever the value of the selector in a Select Case block is greater than or equal to 7?
A. Case Is >7
B. Case Is = 8
C. Case Is >= 7
D. Case Is <= 8

Ans: C

48. What type of items are valid for use in the value list of a Case clause?
A. literals
B. variables
C. expressions
D. all of the above

Ans: D


49. What happens to a variable declared locally inside a Sub procedure after the procedure terminates?
A. It maintains its value even after the End Sub statement executes.
B. It ceases to exist after the End Sub statement executes.
C.It loses its value temporarily after the End Sub statement executes, but regains that value upon re-entry to the Sub procedure.
D. It is reset to its default value.

Ans: B

50. Suppose a variable is passed by reference to a parameter of a Sub procedure, and the parameter has its value changed inside the Sub procedure. What will the value of the variable be after the Sub procedure has executed?
A. It will have the newly modified value from inside the Sub procedure.
B. Its value can?t be determined without more information.
C. It will retain the value it had before the call to the Sub procedure
D. None of the above.
Ans: A

51. Suppose a variable is passed by value to a parameter of a Sub procedure, and the parameter has its value changed inside the Sub procedure. What will the value of the variable be after the Sub procedure has executed?
A. It will have the newly modified value from inside the Sub procedure.
B. Its value can?t be determined without more information
C. It will retain the value it had before the call to the Sub procedure
D. None of the above.

Ans: C


52. The declaration statement for a class-level variable should be placed __________.
A. inside an event procedure
B. inside a general procedure
C. anywhere in the program region, except inside a procedure
D. above the statement Public Class frmName

Ans: C


53. Variables declared inside a procedure are said to have ________________.
A. local scope
B. procedure-level scope
C. class-level scope
D. none of the above

Ans: A

54. What will be the output of the following program when the button is clicked?
Private Sub btnDisplay_Click(…) Handles btnDisplay.Click
Dim number As Double = 3
DoubleAndSquare(number)
txtBox.Text = CStr(number)
End Sub
Sub DoubleAndSquare(ByRef myVar As Double)
myVar = myVar + myVar
myVar = myVar * myVar
A. 3
B. 36
C. 6
D. 0

Ans: B

55. Suppose the variable myName is declared in a Dim statement in two different Sub procedures. Which statement is true?
A. The program will malfunction when it is executed.
B. When the value of myName is changed in one Sub procedure, it will also be changed in the other Sub procedure.
C. Visual Basic’s smart editor will alert you that this is an error before the program is executed.
D. The two variables will be local to their respective Sub procedures.

Ans: D

56. Which of the following statements is guaranteed to pass the variable numVar by value to the Sub procedure Tally?
A. Tally(numVar)
B. Tally(ByVal numVar)
C. Tally((numVar))
D. Tally(ByVal numVar As Double)

Ans: D

57. The ______________ of a Sub procedure are vehicles for passing numbers and strings to the Sub procedure.
A. Call Statements
B. arguments
C. parameters
D. variables declared inside

Ans: C

58. Which of the following is NOT a reason for using procedures?
A. They break a complex problem down into smaller pieces.
B. They make a program run faster.
C. They can be reused easily.
D. They make it possible for a team of people to work together on a single program.

Ans: B

59. Which one of the following is true about arguments and parameters?
A. Arguments appear in Call statements; parameters appear in Sub statements.
B. Parameters appear in Call statements; arguments appear in Sub statements.
C. They are synonymous terms.
D. They are completely unrelated in a program.

Ans: A

60.Each individual variable in the list student(0), student(1), student(2) is known as a(n)
A. subscript
B. dimension
C. element
D. type

Ans: C


62. The statement Const TAX_RATE As Doubleface=Calibri size=2> is not valid.
A. True
B. False

Ans: A

63. Function names should be suggestive of the role performed. The names also must conform to the rules for naming variables.
A. True
B. False

Ans: A

64. The input to a user-defined function can consist of one or more values.
A. True
B. False

Ans: A

65. Both the input and output of a Function procedure can consist of several values.
A. True
B. False

Ans: B


66. Suppose you want to write a procedure that takes three numbers, num1, num2, and num3; and returns their sum, product, and average. It is best to use a Function procedure for this task.
A. True
B. False

Ans: B


67. Although a function can return a value, it cannot directly display information in a text box.
A. True
B. False

Ans: B

68. Function procedures can invoke other Function procedures.
A. True
B. False

Ans: A

69. A Function may return up to two values.
A. True
B. False

Ans: B

70. The input to a user-defined function can consist of:
A. a single value
B. one or more values
C. no values
D. All of the above

Ans: D

71. Variables appearing in the header of a Function procedure are called ____________.
A. values of the function
B. parameters
C. coordinates
D. arguments

Ans: B

72. The arguments appearing in a Call statement must match the parameters in the appropriate Sub or Function header in all but one of the following ways. Which one?
A. Number of arguments
B. Names of arguments
C. Data type of arguments
D. Order of arguments

Ans: B

73. What will be the output of the following program when the button is clicked?
Private Sub btnDisplay_Click(…) Handles btnDisplay.Click
Dim word, result As String
word = “Benjamin”
result = Rotate(word)
result = Rotate(result & word)
result = Rotate(result)
txtBox.Text = result
End Sub
Function Rotate(ByVal var As String) As String
Dim varlength As Integer
varlength = var.Length
Return var.Substring(1) & var.Substring(0, 1)
End Function
A. jaminBBenjaminen
B. BenjaminBenjamin
C. njaminBe
D. None of the above

Ans: A

74. What is displayed when the button is clicked?
Private Sub btnDisplay_Click(…) Handles btnDisplay.Click
Dim a, b as String
Dim x as Integer
a = “How now brown cow.”
b = “brown”
x = FindIt(a, b)
txtBox.Text = CStr(x)
End Sub
Function FindIt(ByVal z1 as String, ByVal z2 as String) As Integer
Dim x as Integer
x = z1.IndexOf(z2)
End Function
“How now”
A. 8
B. 0
C. An error
D. None of the above

Ans: D

75. A Do While loop checks the While condition before executing the statements in the loop.
A. True
B. False

Ans: A

76. A Do?Loop Until block is always executed at least once
A. True
B. False

Ans: A


77. A counter variable is normally incremented or decremented by 1.
A. True
B. False

Ans: A


78. The value of the control variable should not be altered within the body of a For?Next loop.
A. True
B. False

Ans: B

79. The body of a For…Next loop in Visual Basic will always be executed once no matter what the initial and terminating values are.
A. True
B. False

Ans: B

80. The body of a For…Next loop in Visual Basic will always be executed once no matter what the initial and terminating values are.  duplicate question?
A. True
B. False

Ans: B