8085:Microprocessor.
Click here to Download this file
Multiple Choice Questions & Answers:-

1) Which is the microprocessor comprises:
a.Register section
b.One or more ALU
c.Control unit
d.All of these

Answer:D

2) What is the store by register?
a.data
b.operands
c.memory
d.None of these

Answer:A

3) Accumulator based microprocessor example are:
a.Intel 8085
b.Motorola 6809
c.A and B
d.None of these

Answer:C

4) A set of register which contain are:
a.data   
b.memory addresses
c.result
d.all of these

Answer:D

5) There are primarily two types of register:
a.general purpose register
b.dedicated register
c.A and B
d.none of these

Answer:C

6) Name of typical dedicated register is:
a.PC
b.IR
c.SP
d.All of these

Answer:D

7) BCD stands for:
a.Binary coded decimal
b.Binary coded decoded
c.Both a & b  
d.none of these


Answer:A

8) Which is used to store critical pieces of data during subroutines and interrupts:
a.Stack
b.Queue
c.Accumulator
d.Data register

Answer:A

9) The data in the stack is called:
a.Pushing data
b.Pushed
c.Pulling
d.None of these

Answer:A

10) The external system bus architecture is created using from ______ architecture:
a.Pascal  
b.Dennis Ritchie
c.Charles Babbage
d.Von Neumann

Answer:D

11) The processor 80386/80486 and the Pentium processor uses _____ bits address bus:
a.16
b.32
c.36
d.64

Answer:B

12) Which is not the control bus signal:
a.READ
b.WRITE
c.RESET
d.None of these

Answer:C

13) PROM stands for:
a.Programmable read-only memory
b.Programmable read write memory
c.Programmer read and write memory
d.None of these

Answer:A

14) EPROM stands for:
a.Erasable Programmable read-only memory
b.ectrically Programmable read write memory
c.Electrically Programmable read-only memory
d.None of these

Answer:A

15) Each memory location has:
a.Address
b.Contents
c.Both A and B
d.None of these

Answer:C


16) Which is the type of microcomputer memory:
a.Processor memory
b.Primary memory
c.Secondary memory
d.All of these

Answer:D

17) Secondary memory can store____:
a.Program store code
b.Compiler
c.Operating system  
d.All of these

Answer:D

18) Secondary memory is also called____:
a.Auxiliary
b.Backup store  
c.Both A and B
d.None of these

Answer:C

19 Customized ROMS are called:
a.Mask ROM
b.Flash ROM
c.EPROM
d.None of these

Answer:A

20) The RAM which is created using bipolar transistors is called:
a.Dynamic RAM
b.Static RAM
c.Permanent RAM
d.DDR RAM

Answer:B

21) Which type of RAM needs regular referred:
a.Dynamic RAM
b.Static RAM
c.Permanent RAM
d.SD RAM

Answer:A

22) Which RAM is created using MOS transistors:
a.Dynamic RAM
b.Static RAM
c.Permanent RAM
d.SD RAM

Answer:A

23) A microprocessor retries instructions from :
a.Control memory
b.Cache memory
c.Main memory
d.Virtual memory


Answer:C

24) The lower red curvy arrow show that CPU places the address extracted from the memory        
location on the_____:
a.Address bus
b.System bus
c.Control bus
d.Data bus

Answer:A

25) The CPU sends out a ____ signal to indicate that valid data is available on the data bus:
a.Read
b.Write
c.Both A and B
d.None of these

Answer:B

26) The CPU removes the ___ signal to complete  the memory write operation:
a.Read
b.Write
c.Both A and B
d.None of these

Answer:A

27) BIU STAND FOR:
a.Bus interface unit
b.Bess interface unit  
c.A and B
d.None of these

Answer:A

28) EU STAND FOR:
a.Execution unit
b.Execute unit
c.Exchange unit
d.None of these

Answer:A

29) Which are the four categories of registers:
a.General- purpose register
b.Pointer or index registers
c.Segment registers
d.Other register
e.All of these

Answer:E

30) Eight of the register are known as:
a.General- purpose register
b.Pointer or index registers
c.Segment registers
d.Other register

Answer:A

31) The four index register can be used for:
a.Arithmetic operation
b.Multipulation operation
c.Subtraction operation  
d.All of these


Answer:A

32) IP Stand for:
a.Instruction pointer
b.Instruction purpose
c.Instruction paints
d.None of these

Answer:A

33) CS Stand for:
a.Code segment
b.Coot segment
c.Cost segment
d.Counter segment

Answer:A

34) DS Stand for:
a.Data segment
b.Direct segment
c.Declare segment
d.Divide segment

Answer:A

35) Which are the segment:
a.CS: Code segment
b.DS: data segment
c.SS: Stack segment
d.ES:extra segment
e.All of these

Answer:D

36) The acculatator is 16 bit wide and is called:
a.AX
b.AH
c.AL
d.DL

Answer:A

37) How many bits the instruction pointer is wide:
a.16 bit
b.32 bit
c.64 bit
d.128 bit

Answer:A

38) How many type of addressing in memory:
a.Logical address
b.Physical address
c.Both A and B
d.None of these

Answer:C

39) The size of each segment in 8086 is:
a.64 kb
b.24 kb
c.50 kb
d.16kb

Answer:A


40) The _______ address of a memory is a 20 bit address for the 8086 microprocessor:
a.Physical
b.Logical
c.Both
d.None of these

Answer:A

41) The pin configuration of 8086 is available in the________:
a.40 pin
b.50 pin
c.30 pin
d.20 pin

Answer:A

42) DIP stand for:
a.Deal inline package
b.Dual inline package
c.Direct inline package  
d.Digital inline package  

Answer:B

43) EA stand for:
a.Effective address
b.Electrical address
c.Effect address
d.None of these

Answer:A

44) BP stand for:
a.Bit pointer  
b.Base pointer
c.Bus pointer
d.Byte pointer

Answer:B

45) DI stand for:
a.Destination index
b.Defect index  
c.Definition index
d.Delete index

Answer:A

46) SI stand for:
a.Stand index  
b.Source index
c.Segment index  
d.Simple index

Answer:B

47) ALE stand for:
a.Address latch enable
b.Address light enable
c.Address lower enable
d.Address last enable

Answer:A


48) NMI stand for:
a.Non mask able interrupt
b.Non mistake interrupt  
c.Both  
d.None of these

Answer:A

49) ________ is the most important segment and it contains the actual assembly language
instruction to be executed by the microprocessor:
a.Data segment
b.Code segment
c.Stack segment
d.Extra segment

Answer:B

50) The offset of a particular segment varies from _________:
a.000H to FFFH
b.0000H to FFFFH
c.00H to FFH
d.00000H to FFFFFH  

Answer:B

51) Which are the factor of cache memory:
a.Architecture of the microprocessor
b.Properties of the programs being executed
c.Size organization of the cache
d.All of these

Answer:D

52) ________ is usually the first level of memory access by the microprocessor:
a.Cache memory
b.Data memory
c.Main memory
d.All of these

Answer:A

53) Which is the small amount of high-  speed memory used to work directly with the
microprocessor:
a.Cache
b.Case
c.Cost
d.Coos

Answer:A

54) The cache usually gets its data from the_________ whenever the instruction or data is
required by the CPU:
a.Main memory
b.Case memory
c.Cache memory
d.All of these

Answer:A

55) Microprocessor reference that are available in the cache are called______:
a.Cache hits
b.Cache line
c.Cache memory
d.All of these


Answer:A

56) Microprocessor reference that are not available in the cache are called_________:
a.Cache hits  
b.Cache line
c.Cache misses
d.Cache memory

Answer:C

57) Which causes the microprocessor to immediately terminate its present activity:
a.RESET signal
b.INTERUPT signal
c.Both
d.None of these

Answer:A

58) Which is responsible for all the outside world communication by the microprocessor:
a.BIU
b.PIU
c.TIU
d.LIU  

Answer:A

59) INTR: it implies the__________ signal:
a.INTRRUPT REQUEST
b.INTRRUPT RIGHT
c.INTRRUPT RONGH
d.INTRRUPT RESET

Answer:A

60) Which of the following are the two main components of the CPU?
a.Control Unit and Registers
b.Registers and Main Memory
c.Control unit and ALU
d.ALU and bus

Answer:C

61) Different components n the motherboard of a PC unit are linked together by sets of parallel
electrical conducting lines. What are these lines called?
a.Conductors
b.Buses
c.Connectors
d.Consecutives

Answer:B

62) The language that the computer can understand and execute is called
a.Machine language
b.Application software
c.System program
d.All of the above

Answer:A

63) Which of the following is used as a primary storage device?
a.Magnetic drum
b.PROM
c.Floppy disk
d.All of these

Answer:B

64) Which of the following memories needs refresh?
a.SRAM
b.DRAM
c.ROM
d.All of above


Answer:B




65) The memory which is programmed at the time it is manufactured
a.PROM
b.RAM
c.PROM
d.EPROM

Answer:A

66) Which of the following memory medium is not used as main memory system?
a.Magnetic core
b.Semiconductor
c.Magnetic tape
d.Both a and b

Answer:C

67) Registers, which are partially visible to users and used to hold conditional, are known as
a.PC
b.Memory address registers
c.General purpose register
d.Flags

Answer:C

68) One of the main feature that distinguish microprocessors from micro-computers is
a.Words are usually larger in microprocessors
b.Words are shorter in microprocessors
c.Microprocessor does not contain I/O devices
d.Exactly the same as the machine cycle time

Answer:C

69) The first microprocessor built by the Intel Corporation was called
a.8008
b.8080
c.4004
d.8800

Answer:C

70) An integrated circuit is
a.A complicated circuit
b.An integrating device
c.Much costlier than a single transistor
d.Fabricated on a tiny silicon chip

Answer:D

71) Most important advantage of an IC is its
a.Easy replacement in case of circuit failure
b.Extremely high reliability
c.Reduced cost
d.Low powers consumption

Answer:B

72) Which of the following items are examples of storage devices?
a.Floppy / hard disks
b.CD-ROMs
c.Tape devices
d.All of the above

Answer:D

73) The Width of a processor’s data path is measured in bits. Which of the following are common
data paths?
a.8 bits
b.12 bits
c.16 bits
d.32 bits


Answer:A

74) Which is the type of memory for information that does not change on your computer?
a.RAM
b.ROM
c.ERAM
d.RW / RAM

Answer:B

75) What type of memory is not directly addressable by the CPU and requires special softw3are
called EMS (expanded memory specification)?
a.Extended
b.Expanded
c.Base
d.Conventional

Answer:B

76) Before a disk can be used to store data. It must be…….
a.Formatted
b.Reformatted
c.Addressed
d.None of the above

Answer:A

77) Which company is the biggest player in the microprocessor industry?
a.Motorola
b.IBM
c.Intel
d.AMD

Answer:C

78) A typical personal computer used for business purposes would have… of RAM.
a.4 KB
b.16 K
c.64 K
d.256 K

Answer:D

78) The word length of a computer is measured in
a.Bytes
b.Millimeters
c.Meters
d.Bits

Answer:D

79) What are the three decisions making operations performed by the ALU of a computer?
a.Grater than
b.Less than
c.Equal to
d.All of the above

Answer:D

80) Which part of the computer is used for calculating and comparing?
a.Disk unit
b.Control unit
c.ALU
d.Modem

Answer:C

81) Can you tell what passes into and out from the computer via its ports?
a.Data
b.Bytes
c.Graphics
d.Pictures

Answer:A


82) What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?
a.To produce result
b.To compare numbers
c.To control flow of information
d.To do math’s works

Answer:B

83) The secondary storage devices can only store data but they cannot perform
a.Arithmetic Operation
b.Logic operation
c.Fetch operations
d.Either of the above

Answer:D

84) Which of the following memories allows simultaneous read and write operations?
a.ROM
b.RAM
c.EPROM
d.None of above

Answer:B

85) Which of the following memories has the shortest access times?
a.Cache memory
b.Magnetic bubble memory
c.Magnetic core memory
d.RAM

Answer:A

86) A 32 bit microprocessor has the word length equal to
a.2 byte
b.32 byte
c.4 byte
d.8 byte

Answer:C

87) An error in computer data is called
a.Chip
b.Bug
c.CPU
d.Storage device

Answer:B

88) The silicon chips used for data processing are called
a.RAM chips
b.ROM chips
c.Micro processors
d.PROM chips

Answer:D

89) The metal disks, which are permanently housed in, sealed and contamination free containers
are called
a.Hard disks
b.Floppy disk
c.Winchester disk
d.Flexible disk

Answer:C

90) A computer consists of
a.A central processing unit
b.A memory
c.Input and output unit
d.All of the above


Answer:D

91) The instructions for starting the computer are house on
a.Random access memory
b.CD-Rom
c.Read only memory chip
d.All of above

Answer:C

92) The ALU of a computer normally contains a number of high speed storage element called
a.Semiconductor memory
b.Registers
c.Hard disks
d.Magnetic disk

Answer:B

93) The first digital computer built with IC chips was known as
a.IBM 7090
b.Apple – 1
c.IBM System / 360
d.VAX-10

Answer:C

94) Which of the following terms is the most closely related to main memory?
a.Non volatile
b.Permanent
c.Control unit
d.Temporary

Answer:D

95) Which of the following is used for manufacturing chips?
a.Control bus
b.Control unit
c.Parity unit
d.Semiconductor

Answer:D

96) To locate a data item for storage is
a.Field
b.Feed
c.Database
d.Fetch

Answer:D

97) A directly accessible appointment calendar is feature of a … resident package
a.CPU
b.Memory
c.Buffer
d.ALU

Answer:B

98) The term gigabyte refers to
a.1024 bytes
b.1024 kilobytes
c.1024 megabytes
d.1024 gigabyte

Answer:C

99) A/n …. Device is any device that provides information, which is sent to the CPU
a.Input
b.Output
c.CPU
d.Memory

Answer:A


100) Current SIMMs have either … or … connectors (pins)
a.9 or 32
b.30 or 70
c.28 or 72
d.30 or 72

Answer:D