Aptitude and Logical Reasoning.
Click here to Download this file
Multiple Choice Questions and Answers :- 

1-If a dice and a coin are tossed, the probability that you will get 6 on the dice and tail on the coin is
(A) 1/8
(B) 1/12
(C) 1/7
(D) 2/3

ANSWERS:B

2-3√80 is equal to
(A) 3√10
(B) 2 x 3√10
(C) 3 x 3√10
(D) 4 x 3√10

ANSWERS:B

3-75% of 300 is same as
(A) 300% of 100
(B) 150% of 150
(C) 2/3 of 400
(D) ¾ of 350

ANSWERS:B

4-The ratio of decade and a century is
(A) 1:10
(B) 1:5
(C) 1:20
(D) 1:2

ANSWERS:A

5-If an area of a square is 16 square metres, its perimeter will be
(A) 32 meters
(B) 16 meters
(C) 16 square meters
(D) 32 square meters

 ANSWERS:B

6-The value of π/3 radians in degrees is
(A) 30 degrees
(B) 90 degrees
(C) 120 degrees
(D) 60 degrees

ANSWERS:D

7-If the length of the shadow of a pole is √3 times the actual height of the pole, the angle of elevation of the sun will be
(A) 60 degrees
(B) 30 degrees
(C) 45 degrees
(D) 15 degrees

ANSWERS:B

8-The area of a quadrilateral where vertices are (3,4), (0,5), (2,-1) and (3, -2) is:

(A) 11
(B) 22
(C) 33
(D) 44

ANSWERS:A

9-A line which intersects a circle at two points is called a
(A) Tangent
(B) Secant
(C) Interior common tangent
(D) Exterior common tangent

ANSWERS:B 

10-Diagram used to represent sets
(A) Bar chart
(B) PERT chart
(C) Venn diagram
(D) Pie chart

ANSWERS: C

11-A man is five times as old as his son, and the sum of the squares of their ages is equal to 2106, find their ages
(A) Son’s age = 5 years, Father’s age = 25 years
(B) Son’s age = 7 years, Father’s age = 35 years
(C) Son’s age = 9 years, Father’s age = 45 years
(D) Son’s age = 10 years, Father’s age = 50 years

ANSWERS: C

12-Two numbers are in the ratio of 5:8. If 9 be added to each, are in the ratio of 8:11. The numbers are
(A) 5, 8
(B) 8, 11
(C) 15, 24
(D) 20, 32

ANSWERS:C

13-What would be the total accumulated amount in 5 years if the sum of Rs. 10,000 is deposited in the bank at an interest rate of 6% per annum compounded monthly
(A) Rs. 13,488.50
(B) Rs. 13,345.50
(C) Rs. 13,288.50
(D) Rs. 13,500.50

ANSWERS: A

14-A man, whose height is 1.5m, standing 8m from a lamp post, observes that his shadow cast by the light is 1.25m in length. How high is the light?
(A) 10.0m
(B) 11.1m
(C) 12.0m
(D) 9.0m

ANSWERS:B

15-What is the length of the edge of a cube of which the total surface area is 48 square metres?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 6

ANSWERS:C

16-How many solid spheres 6cm in diameter could be moulded from a solid metal cylinder whose height is 45cm and diameter 4cm?
(A) 10
(B) 8
(C) 6
(D) 5

ANSWERS:D

17-The large hand of a clock is 71.12cm long. How many centimetres does its extremity move in 20 minutes?
(A) 120.00cm
(B) 148.95cm
(C) 150.00cm
(D) 160.00cm

ANSWERS:B

18-The angle of elevation of the top of a tower is 30 degrees, on walking 100m meter, the elevation is found to be 60 degrees. Find the height of the tower.
(A) 40√3m
(B) 45√3m
(C) 50√3m
(D) 55√3m

ANSWERS:C

19-How many 6 letters words can we make using the letters in word ‘QUALITY’ without replications?
(A) 6040
(B) 3528
(C) 720
(D) 5040

ANSWERS:C

20-Partial fraction of (5x + 10) / (x(x + 5)) is
(A) 5/2x + 3/(x+5)
(B) 2/3x + 10/(x+5)
(C) 3/(2x+5)
(D) 2/x + 3/(x+5)

ANSWERS:D

21-A’s mother is sister of B and daughter of C. D is the daughter of B and sister of E. How is Crelated to E?
(A) Father
(B) Uncle
(C) Grandmother
(D) Grandfather

ANSWERS:C
22-Yunus said, ‘this girl is the wife of the grandson of my father’. Who is Yunus to the girl?
(A) Husband
(B) Father
(C) Grandfather
(D) Father-in-law

ANSWERS:D

 23-Pointing to a man, Sushma said. “ his mother is the only daughter of may mother”. How isSushma related to the man?
(A) Daughter
(B) Sister
(C) Mother
(D) Grandmother

ANSWERS:C

24-Rahim started walking straight facing east. After walking a distance of 20 meters, he took a right turn, and again, after walking 10 meters, he took left turn, and after walking 10 meters,he took a left turn. What he is facing now?
(A) North
(B) West
(C) East
(D) South

ANSWERS:A

25-Diwakar is twice as old as Latif but twice younger than Bablu. Mohan is half the age of Latif but twice the age of Anand. Which of the following individuals from the pair of the youngestand the oldest?
(A) Anand and Bablu
(B) Latif and Diwakar
(C) Mohan and Anand
(D) Diwakar and Anand

ANSWERS:A

26-Which word does not belong with the others?
(A) Guitar
(B) Flute
(C) Violin
(D) Cello

ANSWERS:B

27-ELFA, GLHA, ILJA, _________ , MLNA
(A) OLPA
(B) KLMA
(C) LLMA
(D) KLLA

ANSWERS:D

28-CMM, EOO, GQQ, ____ , KUU
(A) GRR
(B) GSS
(C) ISS
(D) ITT

ANSWERS:C

29-Which number should come next in the series?
                                  25, 24, 22, 19, 15, ?
(A) 4
(B) 5
(C) 10
(D) 14

ANSWERS:C

 30-A bell is related to ‘sound’, lamp is related to _____ ?

(A) Flame
(B) Light
(C) Wick
(D) Oil

ANSWERS:B

 31-Six people P,Q,R,S,T,U are sitting in a circular path, who are facing the centre. R is 3rd from P in the right. Q is 3rd from T in the left. U is between P and T, S is 3rd from U in the left. The order of the six people from the left is
(A) SQRUTP
(B) TSRQUP
(C) SRTUPQ
(D) SQPUTR

ANSWERS:C

32-Ram if five time as old as shyam. If their differences of age is 8 years then how old is Ram?
(A) 8 years
(B) 10 years
(C) 12 years
(D) 5 years

ANSWERS:B

 33-A person climbs up a pole of 88 meters high. In every minute he climbs 12 meters but slips down 8 meters. How much time will he take to reach the top?
(A) 19
(B) 29
(C) 28
(D) 22

ANSWERS:A

34-Three of the following are alike in certain way and to form a group. Which does not belong to the group?
(A) 17
(B) 19
(C) 23
(D) 27

ANSWERS:D

35-Five boys Mahindra, Anjani, Anil, Anand and Alok are sitting in a row. Anil is not a neighbour of Anjani. Mahindra is not the neighbour of Anjani. Anil is a neighbour of Alok. If Alok is just in the middle, who is the neighbour of Mahindra?

(A) Anand
(B) Alok
(C) Anil
(D) Anjani

ANSWERS:C
 
36-Eight executives J,K,L,M,N,O,P,Q are sitting around a circular table for meeting. J is 2nd to the right of P who is 3rd to the right of K. M is 2nd to the left of O, Who sits between P and J. L is not neighbour of K or N. Who is the immediate left of K?
(A) N
(B) J
(C) Q
(D) Cannot say

ANSWERS:C

37-Find the odd one out
(A) BFD
(B) NRP
(C) HLG
(D) QUS

ANSWERS:C

38-If the fractions 5/6, 7/8, 6/7 and 8/9 are arranged in descending order then the correct sequence is:
(A) 5/6, 7/8, 6/7, 8/9
(B) 5/6, 6/7, 7/8, 8/9
(C) 8/9, 7/8, 5/6, 6/7
(D) 8/9, 7/8, 6/7, 5/6

ANSWERS:D

39-The value of √0.0625 is
(A) 25
(B) 2.5
(C) 0.25
(D) 0.025

ANSWERS:C

 

40-If a:b=2:5, then the value of (2a+3b):(7a+5b) is
(A) 19/39
(B) 99/13
(C) 31/19
(D) 19/30

ANSWERS:A

 

41-If the sum and difference of two numbers are 20 and 4, then the product is
(A) 84
(B) 108
(C) 54
(D) 96

ANSWERS:D

 

42-The L.C.M. of 2/3, ¾, 5/6 is 
(A) 30
(B) 24
(C) 60
(D) 72

ANSWERS:A

43-Which of the following is smallest?
(A) 641/3
(B) 93/2
(C) 321/5
(D) 163/4

ANSWERS:C

44-The mean of ten observations is 23. If two observations 4 and 7 are substituted by 3 and 8, then the new value of mean will be
(A) 20
(B) 19
(C) 23
(D) 25

ANSWERS:C

45-The mean of 10 observations is 21. If each observation is multiplied by 4 and 5 is subtracted from each of them, then the mean will be
(A) 79
(B) 81
(C) 84
(D) 16

ANSWERS:A

46-In a statistical investigation of 1000 families of a city, it was found that 60 families had neither a radio nor a TV. 790 families had a radio and 210 families had a TV. How many families in the sample have both?
(A) 60
(B) 0
(C) 90
(D) 100

ANSWERS:A

 

47-Look at this series: 3,4,7,8,11,12, ___ . What number should come next?
(A) 7
(B) 10
(C) 14
(D) 15

ANSWERS:D

48-Pointing to a person, Raju said. “His only brother is the father of my daughter’s father”. How is the person related to Raju?
(A) Father
(B) Grandfather
(C) Uncle
(D) Brother-in-law

ANSWERS:C

 

49-Pointing to a girl, Ramakant said, “She is the daughter of the only sister of my father”. How is Ramankant related to the girl?
(A) Uncle
(B) Cousin
(C) Father
(D) Grandfather

ANSWERS:B
 
50-Balaji said, “This girl is the wife of the grandson of my mother”. How is Balaji related to the girl?
(A) Brother
(B) Grandfather
(C) Husband
(D) Father-in-law

ANSWERS:D

 

51-How many sevens are there in the following number series which are preceded by an odd number and followed by an even number?
374579673173978375971572
(A) 8
(B) 5
(C) 3
(D) 4

ANSWERS:C

52-A father said to his son, “I was as old as you are at the present at the time of your birth”. If the father’s age is 48 years now, the son’s age 5 year back was
(A) 14
(B) 19
(C) 33
(D) 38

ANSWERS:B

53-A is 2 years older than B who is twice as old as C. If the total of the ages of A,B and C is 27, how old is B?
(A) 7
(B) 8
(C) 9
(D) 10

ANSWERS:D

54-Sachin is younger than Rahul by 7 years. If their ages are in the respective ratio of 7:9, how old is Sachin?
(A) 16
(B) 18
(C) 28
(D) 24.5

ANSWERS:D

55-The present ages of three persons are in proportions 4:7:9. Eight years ago, the sum of their ages was 56. Their present ages are
(A) 8, 20, 28
(B) 16, 28, 36
(C) 20, 35, 45
(D) None of these

ANSWERS:B

 56-Six friends are sitting in a circle and are facing the centre of the circle. Deepa is between Prakash and Pankaj. Priti is between Mukesh and Lalit. Prakash and Mukesh are opposite to each other. Who is just right to Pankaj?
(A) Deepa
(B) Lalit
(C) Prakash
(D) Priti

ANSWERS:A

57-If South-East becomes North, North East becomes West and so on. What will west become?
(A) North-East
(B) North-West
(C) South-East
(D) South-West

ANSWERS:C

58-Rahul put his timepiece on the table in such a way that at 6PM, hour hand points to North. In which direction the minute hand will point at 9.15PM?
(A) South-East
(B) South
(C) North
(D) West

ANSWERS:D

59-Sachin walks 20km towards North. He turns left and walks 40km. He again turns left and walks 20km. Finally he moves 20km after turning to the left. How far is he from his starting position?
(A) 20km
(B) 30km
(C) 50km
(D) 60km

ANSWERS:A

60-If √p+√q=16 and √p-√q=8, then the value of p/q is
(A) 3
(B) 48
(C) 9
(D) 16

ANSWERS:C

61-If 93n+2 = 275n+1, then ‘n’ is equal to
(A) 1/2
(B) 2/9
(C) 1/6
(D) 1/9

ANSWERS:D

62-The value of √48 x √192 x √225 is
(A) 1320
(B) 1440
(C) 1560
(D) 1680

ANSWERS:B

 63-If ‘x’ is a positive real number and √1296/x = x/2.25, the ‘x’ is equal to
(A) 6.0
(B) 9.0
(C) 90.0
(D) 0.9

ANSWERS:B

64-Lease Common multiple (LCM) of 5/2, 10/6 and 25/4 is
(A) 60
(B) 50
(C) 25
(D) 20

ANSWERS:B

65-The product of two positive numbers is 120 and the sum of their square is 289. The difference between them is(A) 7
(B) 2
(C) 14
(D) None of the above

ANSWERS:A

66-If A:B=6:7 and B:C=8:9, the value of C:A is
(A) 9/6
(B) 16/21
(C) 21/16
(D) 6/9

ANSWERS:C

67-The value of (0.525 x 0.525 – 0.275 x 0.275) / (0.525 – 0.275) is
(A) 0.5
(B) 0.6
(C) 0.4
(D) 0.8

ANSWERS:D

 68-In class of 250 students, 75.8% took French and 49.4% took Latin. How many students took both French and Latin?
(A) 189.5
(B) 123.5
(C) 63.0
(D) 187

ANSWERS:C

69-The mean of 100 items was found to be 40. If at the time of calculation two items were wrongly taken as 36 and 32 instead of 54 and 34, the correct mean is
(A) 39.8
(B) 39.9
(C) 40.1
(D) 40.2

ANSWERS:D

70-Mohan buys a cycle for Rs. 1400 and sells it to Sohan at a loss of 15%. Sohan again sells it to Ravi at a profit of 15%. What is the selling price of Ravi?
(A) 1368.5
(B) 1400
(C) 1418.5
(D) 1450

ANSWERS:A

71-The cost price of 20 articles is the same as the selling price of ‘x’ articles. If the profit is 25% then the value of ‘x’ is
(A) 15
(B) 16
(C) 18
(D) 25

ANSWERS:D

72-Look closely at the letter pattern and choose the series from the options given that will correctly fill the blank at the end of the series.
FAG, GAF, HAI, IAH, _______
    JAK
    HAL
    HAK
    JAI
ANSWERS:A

Fill in the blank

73-ELFA GLHA ILJA _____ MLNA
    OLPA
    KLMA
    LLMA
    KLLA

ANSWERS:D

74-In a top secret message, if LIVING is coded as KGSHLD. How will BUDDHA be coded?
    ATEEIB
    ATACFX
    ATCCGZ
    KGSHLD

ANSWERS:B

75-Suresh, the son of Mahesh is married to Sia, whose sister Jia is married to Amar, the brother of Suresh. How is Jia related to Mahesh?
(A) Daughter in law
(B) Cousin
(C) Sister in law
(D) Sister

ANSWERS:A

76-Smith said, “Lilly is wife of the grandson of my sister’s mother.” How is Smith related to Lilly?
    Father
    Father-in-law
    Brother-in-law
    Grand Father

ANSWERS:B

77- Shoe always has _____________.
    Laces
    Leather
    Strap
    Soles

ANSWERS:D

78-In an archery match, Peter’s team got more scores than David’s team but not as many as Smith’s team. Smith’s team got more scores than Taiwa’s team. Taiwa’s team got less score than David’s team.
Which team is in second place in the descending order of scores?
    Smith’s team
    Taiwa’s team
    Peter’s team
    David’s tea

ANSWERS:C

79-In the school midterm exams, David has lower marks than Dechen, but has more than Sonam. However, Karma also has more marks than David. Who has the lowest mark?
    David
    Dechen
    Sonam
    Karma

ANSWERS:D

80-In their class, Chumley, Peter, Kenel, Donald and Senthil are sitting on a bench. Chumley is sitting next to Peter, Kenel is sitting next to Donald. Donald is not sitting with Senthil. If Chumley and Senthil sit on either end of the bench where does Donald sit?
    between Peter and Donald
    between Donald and Senthil
    between Peter and Kenel
    between Kenel and Senthil

ANSWERS:C

81-Choose the most meaningful sequence for the following words.
    Job 2. Independence 3. Study 4. Income 5. Exam
    1, 4, 2, 3, 5
    2, 5, 3, 1, 4
    3, 1, 2, 4, 5
    3, 5, 1, 4, 2

ANSWERS:D

82-Samantha is your father’s mother’s grandson’s daughter. Therefore, Samantha is your
    niece
    sister
    uncle
    brother

ANSWERS:A

83-The day before yesterday was Saturday. What day will it be the day after tomorrow?
    Tuesday
    Wednesday
    Thursday
    Friday

ANSWERS:B

84-David prefers Economics to Maths, English to Social science, and Political Science to History. If she prefers Maths to History, and Social science to Maths, which is David’s least preferred subject?
A History
B Maths
C Social science
D Economics

ANSWERS:A
 
85-Pointing out to an elderly woman, Robin said, “She is the daughter of the woman who is the mother of the husband of my mother”. What is the woman’s relationship to Robin?
    grand daughter
    sister in-law
    aunt
    daughter

ANSWERS:C

86-A school organized a knockout football competition in which 23 teams played. What was the least number of matches they needed to play to decide the winner?
    11 matches
    62 matches
    21 matches
    22 matches

ANSWERS:D

87-In a maths class Riki divides 60 chalk sticks by half and adds fifteen. What answer does she show the Class?
    129 chalk sticks
    130 chalk sticks
    135 chalk sticks
    145 chalk sticks

ANSWERS:C